Acala Network| Proje Analizi
Polkadot Projeleri İnceleme Serisi -2
Önemli Uyarı: Herhangi bir “Yatırım Tavsiyesi” içermeyen bu makale, teknik anlatım, araştırma verileri ve subjektif görüşler sunar. Eksik ve hatalı ya da güncel olmayan bilgiler içerebilir. Eğer ne yaptığınızı bilmiyorsanız ya da kendi kararlarınızın sorumluluğunu taşıyabilecek olgunlukta değilseniz lütfen bu makaleye dayanarak işlem yapmayınız
Giriş
Bu makale de Polkadot Ekosisteminin en çok dikkat çeken projelerinden birisi olan “ACALA” yı analiz ediyoruz:
Konu Başlıkları:
- Acala Nedir?
- Hangi Problemi Çözüyor?
- Mevcut Durum ve Ekosistem
- Yatımcıları / Destekçileri
- Rakipleri Hangi Projelerdir
- Token Metrikleri
- Son Sözler
Ön Bilgi: Blockchain ağlarında yer alan uygulamalara dApp(Decentralized Application / Merkeziyetsiz Uygulama) denilmektedir. Bu dApp lar ise akıllı sözleşmeler vasıtasıyla oluşturulmaktadır.
Ön bilgi 2: Polkadot ağının ana zinciri olan “Relay Chain” e bağlanarak, kendi bağımsız kurallarıyla çalışabilen ama Polkadot ağının Relay Chaini tarafından güvenliği sağlanan bağımsız zincirlerin her birine Parachain denilmektedir.
1. Acala Nedir?
Acala, tam merkezinde 1 USD ye eşitlenmiş olan aUSD isimli bir kripto paraya sahip olan ve tüm Polkadot Ekosistemi için çapraz zincir desteği sunan merkeziyetsiz bir deFi merkezidir ve Polkadot tabanlı deFi projeleri için altyapı sağlar. Acala sadece bir deFi ürünü değil farklı deFi ürünlerinin üzerinde toplandığı bir altyapıdır.
Basitçe Acala, farklı parachainlere de destek veren bir defi merkezidir.
Acala kendisini Polkadot ağının deFi merkezi olarak tanıtıyor ama Ethereum uyumlu olması ve mevcut Ethereum ağında yer alan uygulamalara göre artıları olması sebebiyle sadece Polkadot’un değil, tüm ağların deFi merkezi de olabilecek bir proje.
2. Hangi Problemleri Nasıl Çözüyor?
2.A. Birlikte çalışabilirlik için çoklu zincir destekli defi altyapısı.
Sorun: Şu an da ki deFi ürünlerine bakarsak, bunların sadece kendi iç networklerinde sıkıştığını görürüz. Başka bir ağda kullanılmaya çalışılan deFi ürünleri ise blockchainler arası köprüler ve hedef ağda oluşturulmuş wrapped tokenlere muhtaçtır. Bu durum ise hem kullanım kolaylığı, hem işlem ücretleri hem de güvenlik konusunda problemler yaratıyor.
Örneğin Cosmos ağında yer alan bir tokeni, Ethereum ağında almak istediğiniz kredi için teminat olarak kullanmak istediğinizi düşünün. Yapamazsınız.
Çözüm: Acala bu konuda Polkadot’un interoperability (birlikte çalışabilirlik) özelliğinden yararlanıyor. Kendisi de bir parachain olan Acala, Relay Chain aracılığı ile diğer parachainlerle bağlantı kuruyor ve böylece bağımsız blokchainler gibi çalışan farklı ağlar beraber çalışabilir hale geliyor. Ayrıca, Acala üzerinde yer alan/alacak olan tüm uygulamalar Polkadot ekosisteminde yerleşik diğer herhangi bir parachain veya uygulamanın varlıklarını kendi bünyesine entegre edip kullanabilir.
Bu birlikte çalışabilirlik sayesinde zincirler arası ve parachainler arası karmaşık işlemler çözülebiliyor ve tüm varlıklar tüm Polkadot ekosistemine hizmet edebilir hale geliyor.
Acala Network hem WASM hem de EVM+ desteğine sahiptir. Bu sayede Polkadot dışı networklerde bulunan varlıklarında bu ekosistemi dahil olabilmesi mümkün oluyor. Dileyen tüm uygulama geliştiricileri Acala’nın EVM+ özelliği sayesinde, daha önce Ethereum benzeri ağlar için yazdıkları uygulamalarını Polkadot ağına geçirebilirler. EVM+, “Ethereum Sanal Makinasını’nın gelişmiş bir versiyonudur ve Polkadot ağı üzerinde işlem ücretlerini DOT yerine herhangi bir token ile ödeyebilmenizi sağlayacak bazı ekstra özellikle içermesine rağmen geriye dönük olarak tam EVM desteğine de sahiptir. Bu sayede EVM+ hedefli yazılan tüm uygulamalar doğuştan Multichain desteğine sahip olurlar.
2.B Stabil Kripto Para Birimi aUSD
Acala Network’un çekirdek ürünü Acala Dolar (aUSD) dir. aUSD, değeri 1 USD ye sabitlenmiştir ve bu değeri korumak için karşılığında DOT, KSM, ACA, BTC ve ETH gibi varlıkları teminat olarak tutar. Tabi ki portansiyel olarak Polkadot üzerinde yer alan/alacak olan tüm varlıklar teminat olarak bu listeye eklenebilir.
Yukarı da Acala’nın hem Substrate hem de EVM destekli olduğunu belirtmiştim. İşte bu sayede aUSD de çoklu zincir desteğine sahiptir ve parachainler üzerinde yer alacak bütün merkeziyetsiz uygulamalarda varlık olarak kullanılabilir.
2.C. Liquid Staking
Acala Network, “Liquid Staking” desteğine de sahiptir. Bu sayede gerek Crowdloanlara katılmak için kiltlediğiniz DOT lar karşılığında verilen lcDOT tokenleri gerek ise aUSD borç alarak teminat olarak kilitleyeceğiniz DOT,KSM, ETH,BTC ve ACA gibi tüm coinlerin boşta beklemesini engeller. Bir yandan bu varlıkları rehin olarak verip aUSD borç alabilir ve aynı zamanda bu varlıklarınızdan stake geliri elde etmeye devam edebilirsiniz.
3. Mevcut Durum ve Ekosistem
Acala uygulaması şu an da aktif olarak kullanılmaktadır. Şimdilik, DOT ve lcDOT varlıklarınızı teminat göstererek aUSD alabilirsiniz. Bunun yanında DOT, ACA, aUSD ve lcDOT larınızı birbirlerine çevirebileceğiniz bir takas mekanizması da çalışır durumda. Yine aktif olarak bu takas havuzlarına likidite sağlayarak gelir elde edebilirsiniz.
Acala Uygulamasını detaylı incelemek isterseniz: Acala Platform
Aşağıda ki görse ACALA ekosistemine ait net bir tablo sunuyor. Ama tüm bunları kategorik olarak incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
4. Yatırımcıları / Destekçileri
Projenin erken dönem yatırımcıları arasında birçok sektör lideri ve tanınmış VC yer alıyor. Bunların içinde ilk bakışta dikkatimi çekenler; Coinbase Ventures, Poltchain Capital, Pantera.
5. Rakipleri
Acala, kalbinde aUSD yer alan bir deFI merkezi olarak konumlanmış bir ürün. Acala’nın en güçlü silahı aUSD bence Acala’yı bu anlamda. benzersiz kılıyor. Polkadot ağında birçok deFI projesi yeralıyor olsada ACALA ya direkt rakip olacağını düşündüğüm bir Polkadot projesi henüz yok bence.
6. Token Metrikleri
$ACA sembolüne sahip olan ACALA Token şu an 1.8 USD seviyelerinde (10 Nisan 2022). Bu fiyatla beraber 670M USD Market Cap’e sahip olan proje, başta Kraken olmak üzere Binance ve Huoabi gibi büyük borsalarda işlem görüyor.
Maximum arzı 1 Milyar adet ACA Token’in 371M ededi şu an dolaşımda.
7. Son Sözler
Acala Network aUSD çevresine örülmüş bir ekosistem yaratmaya çalışan çok güçlü bir aday. aUSD ile hemen tüm Polkadot ekosistemini domine edebilecek yazılımsal olgunluğa, desteğe ve bağlantılara sahip. Ayrıca mevcut olan ve ileride çıkacak olan deFI projeleriyle birlikte çalışabilir yapısı rakip değil ortaklar yaratmasını sağlayacaktır.
Büyük hatalar yapmadıkları takdirde başarılı olacaklarına yüksek oranda güvendiğim ve kalıcı olacağını düşündüğüm en güzel Polkadot projelerinden birisi.
Esen kalın.